2014. április 11., péntek

A mocsár hasonlat



Jézus példabeszédekben tanított. Most egy hasonlatban mondom el, hogy milyennek látom a földi életet. A földi ember élete olyan, mintha mocsárban élnénk. Már annyira megszoktuk, hogy nem látjuk, hogy mocsár ez. Sokan azt gondolják, ez a legszebb hely a világon, ennél nincs szebb. Nem is akarnak kijönni belőle. De sokan megunták már a mocsárban élés nehézségeit, ők már szabadulnának belőle. 

De szabadulni csak felfelé lehet! Önmagunk nem tudunk kiugrani, kimászni a mocsárból. Isteni segítséggel lehet, például egy fa ágába kapaszkodva. Vagy valaki kötelet vagy botot nyújt, hogy kihúzzon a mocsárból. Nem egyformán vagyunk elsüllyedve a mocsárba. Van, aki csak bokáig, van aki térdig, van aki derékig, sőt olyan is van, aki nyakig a mocsárban van, és olyan sáros a szeme, hogy nem lát tisztán. Segíteni kihúzni a mocsárból csak olyan tud, aki kevésbé van elsüllyedve a mocsárban. 

Jézus annyira tiszta volt, hogy a vízen járt. Azaz ő bűntelen volt, nem süllyedt bele a mocsárba. Elmondta az embereknek, hogyan kerülhetünk ki a mocsárból. Ha szeretjük az Istent és szeretjük, segítjük egymást. Sokszor érzem úgy, hogy segítő kezet nyújtok egy nálam jobban a mocsárba süllyedt embernek, és ahelyett, hogy ki tudnám húzni, ő ránt bele engem mélyebben a mocsárba, hogy egy szinten legyek vele. Akik már mélyen vannak a mocsárban, azok nem hisznek abban, hogy ki lehet kerülni belőle, és van más hely is a mocsáron kívül. És mit nyújt a mocsár? Egy olyan élőhely, amely az anyagot adja neked. Mikor még nem vagy benne vágyódsz rá, hogy kipróbáld, de amikor benne vagy, tapasztalattal rájössz, hogy ez csak víz és sár, amely foglyul tart, nem szabadulhatsz belőle. 

Könnyű volt belekerülni és nehéz kimászni belőle. Nem is érted, hogy miért vágytál erre! Szeretnél már kijutni! Pedig egyszerű lenne a kijutás. Meg kellene fogni egymás kezét. Aki nincs annyira belesüllyedve, az felhúzza a mélyebben levőt, majd fokozatosan mindenkit kihúznak a partra. De ehhez az kell, hogy mindenki ki akarjon jönni a mocsárból!

(Novák Marcsi)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése